Voor wie?

Het is bedoeld voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 14 tot 23 jaar (er zijn uitzonderingen) met verschillende problematieken en die na een uit huis plaatsing een veilige plek nodig hebben, tevens voor jongeren die nog niet zelfstandig kunnen wonen en begeleiding wensen op de weg er naar toe. Het belangrijkste element die je nodig hebt om het traject te doen slagen is motivatie. Motivatie om een veilige toekomst op te bouwen waarin jij de belangrijke persoon bent die recht heeft op een fijne plek in de maatschappij. 

Wonen bij “Puur ervaren wonen” (leeftijd 16/23) is een traject naar zelfstandigheid en kan met ondersteuning van paarden. We leven hier op een woonboerderij met dieren in en om het huis. Hier is ruimte en rust en creëer je je eigen stukje veiligheid binnen het huis samen met andere bewoners. Je deelt de verantwoording met elkaar. De woning ligt aan een natuurgebied waar je gezonde wandelingen met de dieren en andere bewoners kunt maken, wat bijdraagt aan een gezondere levensstijl. Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je eet en daarom organiseren wij gezellige en informatieve avonden over gezonde voeding en hoe je dit gemakkelijk kunt klaarmaken. Hierbij gaan we gezamenlijk koken. Tevens heeft elke bewoner zijn eigen vaste kook dag. 

Wonen in het “Meeleef huis” (leeftijd 14/21) is een traject naar een veiliger gevoel in jezelf.  Je leert om je eigen zelfstandigheid te ontwikkelen, je creativiteit te gebruiken en samen te werken om een toekomst op te bouwen. Het is een fijne plek in het hartje van Veendam, maar toch rust, regelmaat en veiligheid. Dit is met name geschikt voor jongeren die nog niet genoeg vaardigheden hebben ontwikkeld om te starten met een traject naar zelfstandigheid maar hier wel naar toe willen werken. Zelfvoorzienend staat hoog in het vaandel. Hierbij valt te denken aan o.a een moestuin en een pluktuin. Tevens zal er veel ruimte zijn voor creatieve ontwikkeling op het gebied van muziek, klussen, koken en knutselen.

Verschillende ontwikkelingspunten komen aan de orde en verschillen per jongere.

Voorbeelden zijn:

 • Een dagstructuur opbouwen
 • Je eigen kamer overzichtelijk en schoon houden
 • Je geldzaken op orde krijgen
 • Sociale vaardigheden en persoonlijkheidsontwikkeling
 • Gezamenlijk een huishouden runnen
 • Creatieve ontwikkeling
 • Veilig voelen bij jezelf

Voorwaarde voor het wonen bij ons is een zinvolle dag invulling als school, (vrijwilligers)werk, stage of dagbesteding. Dit zal één van de eerste punten zijn waar aan gewerkt wordt. Een tweede voorwaarde is het door willen stromen naar zelfstandig wonen.

Affiniteit met dieren is een pré. In overleg mag je een klein huisdier houden, dit geld niet voor een hond of kat omdat deze niet alleen thuis mag blijven. Wel mag een hond in overleg komen logeren op afspraak, mits de hond juist is opgevoed, met andere dieren kan en zindelijk is.

Werkwijze Beschermd wonen 

In een kleinschalige woonvorm bieden wij begeleiding die is afgestemd op de jongere en zijn omgeving. De jongere krijgt een eigen kamer en een persoonlijk begeleider waarmee in de begeleidingsmap wordt vastgelegd waaraan gewerkt wordt om uiteindelijk door te groeien tot zelfstandig wonen. 

Kinderen en Jongeren hebben een veilige basis nodig van waaruit zij zich kunnen ontwikkelen. Wij bieden deze basis door:

 • eenvoud, duidelijkheid en structuur
 • samen leven vanuit respect voor elkaar en ieders eigen ruimte
 • begeleiding te bieden bij het onderhouden van contacten
 • ondersteuning bij ontwikkeling van de persoonlijkheid

Naast het bieden van een veilige basis biedt Ervaren dier de mogelijkheid te werken met paarden. Er worden op de jongere afgestemde trainingen gegeven waarin gewerkt wordt aan onder andere: zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, omgaan met emoties, leiderschap en grenzen aan geven.

Waarom paarden

Een paard is vanuit zijn natuurlijk instinct een meester in het spiegelen. Dit is naast confronterend, mits goed begeleid, ook zeer effectief. Naast de kracht van het spiegelen wordt er ervaringsgericht gewerkt. Er wordt ervaren wat het belang van non verbale communicatie is en het geeft inzicht in hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven. Werken met paarden geeft ook de mogelijkheid om te werken aan de verbinding met je zelf en je omgeving. In het gehele traject en speciaal bij de paarden wordt er veel aandacht besteed aan het ervaren van eigen kracht.

Waar

De boerderij staat  aan de Woldweg in Kropswolde. En ligt in een landelijke omgeving tegen over natuurgebied. Er zijn paarden, katten, kippen, konijnen, ratjes, cavia’s, en honden aanwezig. De winkels in Zuidlaren en Hoogezand liggen op ongeveer 5 km vanaf de boerderij.

De woning staat aan de Boven oosterdiep in Veendam. En ligt in een stadse omgeving tegen over het kanaal. Er zijn katten en een hond aanwezig. 

Openbaar vervoer

Het station Kropswolde ligt op nog geen 4  km afstand van de boerderij. Tegenover de boerderij is een bushalte waar elk uur een bus vertrekt richting Harkstede (Slochteren) en een bus richting Vries (Tynaarlo).

Het station Veendam ligt op 1,6  km afstand van de woning.

Financiering

Het verblijf en de uren die ingezet worden voor begeleiding zullen per jongere verschillen. Dit wordt gefinancierd vanuit ZIN of PGB.
Wij hebben hiervoor contracten met Centraal Groninger gemeenten WMO beschermd wonen 18+ en met het Rigg WMO voor Jeugdzorg. 

Een verwijzer zoals: CJG, Jeugdbescherming Noord, William schrikker groep enz. of het sociale team kan een indicatie afgeven. Zij bepalen of een jongere in aanmerking komt. 

In 4 fases ga je door het traject, de fases van het meeleefhuis verlopen anders dan van Puur ervaren wonen vanwege leeftijdsverschillen.  Hieronder de fases van Puur ervaren wonen in een traject naar zelfstandigheid, de duur van elke fase verschilt per jongere.

Fase 1

vind je draai

Fase 1 duurt gemiddeld één maand. Deze maand is bedoeld om  je draai te vinden en kennis te maken met de mensen en dieren die wonen op het terrein . Wanneer je nog geen zinvolle dagbesteding hebt wordt er in deze eerste maand onder begeleiding gezocht naar een plek voor een zinvolle dagbesteding. Punten die voorbij komen zijn:

 • je kamer inrichten zodat het je eigen plek wordt waar jij je prettig voelt
 • kennis maken met de mede bewoners
 • kennis maken met de dieren
 • zo nodig wordt er onder begeleiding aandacht besteed aan persoonlijke hygiëne
 • zo nodig wordt er onder begeleiding aandacht besteed aan het op orde krijgen van je financiën

Fase 2

Ervaren

Fase 2 duurt gemiddeld drie maanden. Deze maanden zijn bedoeld om te ervaren. Je neemt actief deel aan de activiteiten van het traject naar zelfstandigheid. De activiteiten zijn:

 • boodschappen doen
 • eten bereiden en koken
 • werken met de paarden
 • het op orde houden van je financiën
 • schoonhouden van de eigen leefruimte
 • inschrijving woningbouw of een kamer

In de loop van fase 2 begin je met je te oriënteren waar en hoe je zou willen wonen wanneer je het traject naar zelfstandigheid hebt afgesloten. Je inschrijven bij een woningbouw vereniging of inschrijven voor een kamer zijn daarbij te nemen stappen. Ook krijg je in de loop van fase 2 een vaste kook dag waarop je verantwoordelijk bent voor het zelf inkopen en bereiden van een warme maaltijd voor de hele groep. Je krijgt dan € 2,10 per persoon die mee eet om boodschappen van te doen om een warme maaltijd te bereiden.

Fase 3

Zelfstandig


Fase 3 duurt gemiddeld zes maanden. Deze maanden zijn bedoeld om zelf aan de slag te gaan met het geleerde uit de activiteiten van fase 2. De activiteiten lopen in fase 3 door, wat er veranderd is de manier van begeleiden. De begeleiding is aanwezig en laat het jou zelf doen.

Fase 4

Afronding

 

Fase 4 duurt gemiddeld 3 maanden. In deze maanden laat je zien wat je geleerd hebt in het afgelopen traject naar zelfstandigheid. De begeleiding is aanwezig en zal op jouw verzoek ondersteunen waar nodig. En sluit je het traject naar zelfstandigheid af met een verhuizing naar een nieuwe woonplek met eventueel ambulante begeleiding. Om zelfstandig te kunnen wonen heb je inkomen nodig daarom wordt er in fase 4 een eigen bijdrage van 150 euro per maand gevraagd. Waarvan 100 euro per maand als vergoeding voor je woonplek en 50 euro euro per maand wordt opgespaard en krijg je bij afronding van het traject naar zelfstandigheid mee voor het verhuizen.